Økonomen Houellebecq



I dette overraskende litterære essay opfordrer økonomen Bernard Maris os til at læse Houellebecq gennem de store økonomiske tænkeres prisme (Malthus, Schumpeter, Keynes, Marx).

Elskede De i forvejen forfatteren? Han vil forekomme Dem endnu større som økonom. Hadede De ham? Hans respekt for arbejdet, kvinderne, kærlighedens bånd og hans foragt for liberalismen og den økonomiske teori vil få Dem til at elske ham.

Bernard Maris var økonom, journalist (navnlig på Charlie Hebdo, hvor han skrev under navnet Oncle Bernard, og på radiostationen France Inter) samt forfatter.

"Det er absolut kræs for kendere og for yndere af fransk kapitalismekritik og fransk satire.."

Niels Ivar larsen, information


Angst, frustration, underkastelse under den ubønhørlige lov om ”udbud og efterspørgsel” eller loven om den ”kreative destruktion”; lidelse i de egoistiske beregningers iskolde vande og udvidelsen af kampzonen, der vil føre til menneskeslægtens udslettelse … Dette er de houellebecqueske hovedpersoners univers.

Bernard Maris


Bernard Maris (f. 1946) var økonom, journalist (navnlig på det satiriske magasin Charlie Hebdo, hvor han skrev under navnet Oncle Bernard) samt forfatter. Omkom under attentatet på satiremagasinet i 2015.


Anmeldelser

Aske Munck, Weekendavisen










Lilian Munk Rösing, Politiken
















Niels Ivar Larsen,
Information

Økonomen Houellebecq er - som kun franske økonomer evner det - en litterært funderet økonomisk-humanistisk samfundskritik. Og uhyre velskrevet. Den må anbefales som et af de skarpeste flammeskrifter mod såvel den nyliberale bølge som troen på, at alle værdier kan opgøres i regneark... Maris' bog er en forrygende genvej til den absolut rammende kritik, der løber gennem forfatterskabet som en vitriolsk samfundskritisk understrøm.

Bernard Maris er død, han blev et af ofrene for attentatet på Charlie Hebdo, der med skæbnens sorte ironi fandt sted samme dag som udgivelsen af Houellebecqs islamistkritiske roman ’Underkastelse’. Den viden kastede sin skygge over min læsning af bogen – men så brød alligevel nutiden igennem, den meget levende stemme og højst aktuelle kritik, der taler til os fra skriften. Maris er død, men Maris lever. Æret være hans minde, æret være hans levende, kritikvitaliserende skrift.

Som satiriker besidder Keynes-eksperten Maris litterær åre, kulturel horisont og gallisk vid (friktionsfrit gengivet i den danske oversættelse). Det er absolut kræs for kendere og for yndere af fransk kapitalismekritik og fransk satire (og kombinationen heraf), at Den Franske Bogcafés lille entusiastforlag Bobo (velsagtens en sammentræning af bourgeos-bohème) disker op med den slags.