En færdig mand


Huset stirrede på mig. Jeg vidste, at det ikke længere var mit hus. Men det mest forfærdelige var, at det ikke var uventet. Jeg havde set det komme. Det havde været undervejs. Var kommet vadende mod mig. Var kommet vadende mod mig. Selv om jeg ikke kunne se det klart, og selv om jeg ikke havde troet på det, havde jeg vidst, at det nærmede sig. Jeg var ved at blive gammel. Var det simpelthen, fordi jeg var ved at blive gammel?


Handlingen i En færdig mand finder sted i New York, hvor Hollywood-manuskriptforfatter Ashers karriere er kommet til et ydmygende endeligt. Ganske som hans seneste ægteskab. Tilbage i sin fødeby New York lejer han sig ind på et hotelværelse og tager sit liv op til revision. Midt i livet er det ikke et spørgsmål om penge, men snarere et spørgsmål om mening og formål. Måske også om stolthed.

Alfred Hayes er forfatter til et lille mesterværk af en romancyklus, der startede med Forelsket fortsatte med Mit ansigt ud mod verden og nu afsluttes med En færdig mand. De tre romaner reflekterer over, hvordan mennesker med magt misbruger den, og hvad mennesker uden, vil gøre for at opnå den.

Alfred Hayes

Alfred Hayes blev født i London i 1911, men tog som ung mand til USA, hvor han i 1943 blev indkaldt til militæret. Dette førte ham til Italien, hvor han blev medforfatter på manuskriptet til to berømte, neorealistiske film: Roberto Rossellinis Paisà og Vittorio De Sicas Cykeltyven.

Anmeldelser

Lektørudtalelse
De danske biblioteker


En roman om at rejse sig efter en midtvejskrise ved at søge næring i ungdommens virilitet. Men er prisen for at være ung med de unge ens identitet og stolthed værd? Det staccato-agtige sprog med små gentagelser giver læseoplevelsen en rytme, der både minder om stakåndethed og storbyens puls