Alle lykkelige familier

Den sorte humør og legen med temaer, begivenheder, sproget og virkeligheden stammer nok fra en barndom blottet for kærlighed og ømhed, men præget af en mere eller mindre ”skør” moder og en fraværende, uforudsigelig og voldsom fader. Livet skabte Le Tellier i sit eget hoved i et barndomshjem, hvor intet forløb normalt.

Det er svært at læse og få den fulde glæde af Le Telliers forfatterskab uden at have berørt den røde tråd, der bliver spundet i ”Alle lykkelige familier”.

Uhyrets dialektik

“Jeg var tolv år gammel. Jeg var alene hjemme og sad sikkert og læste. Telefonen ringede. Min første tanke var: Det er gendarmeriet, mine forældre har haft en bilulykke, de er døde.

Det var ikke gendarmeriet. Det var min mor. De var blevet forsinket, hun ville berolige mig. Jeg lagde på.

Jeg havde netop opdaget, at jeg ikke havde været foruroliget. Jeg havde imødeset deres bortgang uden hverken angst eller bedrøvelse. Jeg var overrasket over, at jeg så hurtigt havde accepteret mit nye liv som forældreløs, også forskrækket over det lille stik af skuffelse, da jeg genkendte min mors stemme. Det var dér, jeg forstod, at jeg var et uhyre.”

Hervé Le Tellier fortæller om sin kærlighedsløse opvækst i Paris med lige dele indsigt og ironisk distance i stærkt bevægende erindringsroman.

Litteratursiden.dk


Hervé Le Tellier

Le Tellier (1957) er tidligere videnskabs-journalist og har udgivet mere end 30 bøger.

Han modtog i 2020 Goncourtprisen for romanen Anomalien, der også er oversat til dansk.

Anmeldelser

Marie Louise Wedel Bruun,
Berlingske
******

Felix Rothstein,
Politiken


Barbara Rugholm,
Litteratursiden


Bodil Skovgaard Nielsen,
Information
Læs anmeldelsen her

Lektørudtalelse
De danske bibliotekerHvad kan jeg sige andet end: læs, læs, læs denne bog! Og læs den så igen! Eventuelt kun afbrudt af Le Telliers »Anomalien«.

Prix Goncourt-vinderen Hervé Le Tellier skriver ømt og kynisk om sin barndom, sine forældre og sin families underlige normalitet. ’Alle lykkelige familier’ er lige så nøgtern, som den er nådesløs.

ALLE LYKKELIGE FAMILIER er præget af de mange misforhold 
mellem sproget og virkeligheden, som viser sig i løbet af et liv. Det kommer ikke til udtryk som en abstrakt indsigt, Le Tellier når frem til ad omveje, men som et yderst konkret anliggende, der definerer hele hans barndom.

Hervé Le Tellier fortæller om sin kærlighedsløse opvækst i Paris med lige dele indsigt og ironisk distance i stærkt bevægende erindringsroman.

Succesforfatteren Hervé Le Tellier er dygtig til at iklæde sig lånte fjer.

Vellykket og velskrevet biografisk roman om en næsten fortrængt opvækst, hvor fortiden og særligt det komplicerede forhold mellem mor og søn, viser sig som konsekvenser i ungdommen og voksentilværelsen