Orientalske noveller


Efter brylluppet var Lings forældre så diskrete at dø, og Ling var alene tilbage i sit cinnoberrøde hus sammen med sin unge kone, som smilede hele tiden, og et blommetræ, som blomstrede hvert forår med lyserøde blomster. Ling elskede denne kvinde med det glasklare hjerte, som man elsker et spejl, der ikke bliver mat, eller en talisman, der altid beskytter.

"Et nyt forlag har set dagens lys og markerer sig med en lysende novellesamling af den sky belgiske forfatterinde Marguerite YourcenaR"

jyllands-posten


I samlingens 10 noveller er det de asiatiske og mellemøstlige legender, myter, sagn og religiøse fortællinger, der er udgangspunktet for fortællingerne. Og som man oprindelig har fortalt legender, myter, sagn og gudehistorier – nemlig mundtligt – er der umiddelbart noget meget fortalt over novellerne, der ved første blik fremstår enkle og handlingsmættede; som begyndelsen på et eventyr.

Marguerite Yourcenar

Yourcenar varierer igennem sit forfatterskab en klassisk stil, således også i ”Orientalske noveller”, der udkom første gang i 1938. Sit store gennembrud fik hun i 1951 med en romersk kejsers fiktive selvbiografi ”Kejser Hadrians erindringer” (på dansk i 1954). Det andet store værk ”Smeltediglen” i 1968 (på dansk i 1970).

Anmeldelser

Berlingske
******
Politiken
5 hjerter

Jyllands-Posten
*****
 Weekendavisen
LitteraturNU


Skønlitteratur på P1

"Dette blodstribede hoved”. Som læser er det vidunderligt pludselig at støde på et stort forfatterskab. Sikkert lidt som en opdagelsesrejsende, der finder nyt land og en hel verden af liv, planter og jord.

Sanselig oversættelse understreger Yourcenars forfinede fortællekunst. Og det er disse vidunderlige beskrivelser, svævende mellem kitsch og originalitet, det er værd at snuse rundt efter, snarere end de moraler, man alt efter humør og klassisk filologisk dannelse kan uddrage af novellerne.

Et fund fra litteraturens skatkammer. Et nyt forlag har set dagens lys og markerer sig med en lysende novellesamling af den sky belgiske forfatterinde Marguerite Yourcenar, der døde i 1987.

Det er disse subtile sætningers grusomheder, som Yourcenar brillerer med inden for de forjættende og eventyrlige rammer, der skaber et enormt rigt, nuanceret og dybt landskab, som det er svært at blive færdigt med. For hvordan er egentlig lår, »der bølger som snablen på en nyfødt elefantunge«? Det lyder smukt, men vist også noget blævret. Men uh! En sætning, der er lige til at sætte tænderne i!

Hovederne ruller for et godt ord, men på en helt vildt smuk måde. Marguerite Yourcenars ORIENTALSKE NOVELLER er en liflig, men lumsk strøm af skønne og unådige o

Belgisk-franske Marguerite Yourcenar boede det meste af sit liv i USA, men skrev på fransk. Hun fik sit internationale gennembrud med 'Kejser Hadrians erindringer' i begyndelsen af 1950'erne og er desuden kendt for sin erindringstrilogi. Nu er hendes 'Orientalske noveller' udkommet på dansk.